COVID-19-richtlijnen

2020, een jaar wat begon met de aanstelling van een nieuw bestuur en het aftreden van voormalige bestuursleden. Vol enthousiasme zijn we gestart en toen kwam de corona-crisis om de hoek kijken. Geannuleerde wedstrijden, gesloten zwembaden en tegelijkertijd een groep freedivers die staat te popelen het water (weer) in te kunnen. Inmiddels hebben we aardig kunnen wennen aan de nieuwe 1,5 meter-samenleving.

Nu met de versoepeling van de maatregelen ontstaan er mogelijkheden om het freediven weer op te pakken. Voorwaarde is dat we hierbij de richtlijnen van het RIVM en die van de zwembaden opvolgen. Daarnaast hebben de NOB en PADI recent de koppen bij elkaar gestoken. Ook zij hebben nu richtlijnen opgesteld om het (perslucht)duiken weer zo veilig mogelijk te kunnen hervatten.

Een vraag die ons de afgelopen periode meerdere keren is gesteld, is of het wel veilig is om het freediven weer op te pakken als je besmet bent geweest met het coronavirus. Aanleiding was een artikel van een Duitse longarts die onder een zestal duikers ernstige longschade waarnam, ook al waren allen hersteld van corona. Dit bericht zorgde bij veel duikers en freedivers voor onrust. Experts in de duikgeneeskunde van onder meer de Undersea & Hyperbaric Medical Society brengen echter een belangrijke nuance aan. Er moet volgens hen significant meer en langduriger onderzoek plaatsvinden om betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de gevolgen van covid-19 op de longen.

Vanuit AIDA International zijn met de kennis van nu enkele richtlijnen opgesteld die wij graag onder jullie aandacht willen brengen:

 1. Blijf thuis bij verkoudheid en ziekte. Vermijd wateractiviteiten zolang symptomen aanwezig zijn.
 2. Wanneer je positief getest bent op COVID-19 en hiervan bent hersteld, adviseren wij je te laten onderzoeken door een (duik)arts voordat je weer gaat freediven. Deze kan bepalen of je voldoende bent hersteld en je al dan niet ‘fit to dive’ verklaren.
 3. Schade aan het longweefsel kan het risico op barotrauma vergroten zoals een longsqueeze. Dieptetraining wordt afgeraden zolang je niet bent onderzocht door een arts.
 4. Packing, reverse packing, RV of FRC-oefeningen, in of uit het water worden afgeraden tijden het beloop van de ziekte of erna, totdat een arts de freediver ‘fit to dive’ heeft verklaard.

Ga je de komende tijd weer in het zwembad trainen? Volg dan de richtlijnen van het zwembad en je freediveclub op. Ga je buiten freediven/trainen?

 1. Zorg dat je bovenwater 1,5 meter afstand kunt houden.
 2. Duik zoveel mogelijk in je eigen omgeving en vermijd drukke plekken.
 3. Gebruik je eigen materialen en reinig en desinfecteer je materiaal na afloop volgens de richtlijn van de Nederlandse Onderwatersport Bond zoals beschreven staat in ______.
 4. Duik en train conservatief binnen je eigen mogelijkheden en voorkom oefeningen waarbij (fors) herstel ademhaling nodig is vanwege aerosol vorming.
 5. De toezichthouder / duikleider moet persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en een mondmasker onder handbereik hebben.
 6. Als er een (bijna-) ongeval geweest is, zorg dan dat er contactgegevens uitgewisseld worden tussen de redder en geredde, zodat bij corona gerelateerde klachten er gemakkelijk contact onderzoek kan plaatsvinden door de GGD. Hou je temperatuur gedurende twee weken bij en overleg met de huisarts bij klachten van koorts en benauwdheidsklachten.
 7. Duik met maximaal 3 personen aan een boei waarbij je de 1,5 meter regel aan de oppervlakte in acht neemt.
 8. Verlaat na het duiken / trainen direct de duikstek.
 9. Hou er rekening mee dat vooralsnog de meeste openbare voorzieningen, zoals kleedruimtes en toiletten, zijn gesloten.
 10. Overleg met je huisarts of keuringsarts wanneer de laatste maand je conditie fors verminderd is.

Maar vergeet vooral niet om ook gewoon te genieten!! Veel plezier allemaal, stay & dive safe!